EN KAFFE MED Terje Formoe og journalist Lars Keilhau

http://www.aftenposten.no/kultur/Jeg-vil-tilbake-til-voksen-musikk-7899182.html

Lars Keilhau

Publisert i Aftenposten Oppdatert: 13.feb. 2015 22:13

Alder: 65

Sivil status: Samboer, fire barn: Janne (39), Marius (32), Caroline (26), Henrik (19)Arbeid: Artist, låtskriver, forfatter.

Aktuell: Ny barneplate: Den Blå Planeten, feirer 40 år som visesanger.

– Altså. Du feirer 40-årsjubileum som visesanger med en barneplate?

Den Blå Planeten har jeg jobbet med over lang tid, og synes det var greit å få den ut før jeg gikk tilbake røttene mine. Og det gjør jeg i år. Jeg vil tilbake til voksen musikk, samle band og gi konserter.

Når Formoe ikke drikker sjørøvermjød foretrekker han en kopp kaffe.

Når Formoe ikke drikker sjørøvermjød foretrekker han en kopp kaffe.

FOTO: Lars Keilhau

– Exit Kaptein Sabeltann?– Absolutt ikke. Jeg knoter med manuset til film nummer to og det blir forestillinger som vanlig til sommeren. Men hver kveld sitter jeg hjemme og spiller, og nå skriver jeg tekster ut fra meg selv, ut fra mitt liv.

– I 1975 ga du ut viseplaten Beske Ballader Og Blidgjort blues, som du fulgte opp med Scenespill. Så kom dyreparker og sabeltenner og ødela alt sammen.

– På en måte er det riktig, jeg var godt i gang. Så ble jeg dratt med en annen strøm. Men Sabeltann-eventyret har vært fantastisk for meg. Det kulminerte i fjor med 25-årsjubileum, en kinofilm som solgte 365.900 billetter i Norge og som er solgt til 73 land.

– Den slags skal man ikke kimse av. Hvordan var det med suksess for visesanger Formoe?

– Moderat. Men jeg fikk gode kritikker! Den første LP-en betalte jeg selv, broren min tegnet coveret, og jeg skrev mitt eget presseskriv: «Terje Formoe er en interessant visesanger». Så reiste jeg rundt til hele landets avisredaksjoner og banket på dørene.

– Du trenger kanskje ikke å slite så mye nå?

– Nei, men jeg er til stede på alle Sabeltann-forestillingene i Dyreparken. Skulker toppen to hver sommer.

Litteraturhuset er fast tilholdssted når Formoe er i Oslo.

Litteraturhuset er fast tilholdssted når Formoe er i Oslo.

FOTO: Lars Keilhau

– Går du ikke lei?– Ånei, det er jo rockekonsert! Og det er flott å oppleve dette sammen med 2500 mennesker ved midnattstider.

– Du satser like svært nå som du går tilbake til voksenmusikken?

– Nei. Da foretrekker jeg små, intime steder. Foreløpig varmer jeg opp med å spille to-tre låter på mindre tilstelninger. Men i november har jeg booket Multisalen i Kilden i Kristiansand. Den tar 220 mennesker. Da blir det med band, og kanskje strykere.

– En Sabeltann-fri aften, kanskje?

– Fullstendig!

– Og albumet?

– Har jeg lyst til å spille inn i Paris med franske musikere for å få helt andre impulser. Blant andre Cat Stevens keybordspiller.

– Slik gjør man når lommene er fulle av sjørøverpenger!

– Ja, men du må også huske på at jeg garanterte for 19 millioner kroner for at TV-serien skulle bli noe av, penger jeg ikke ser mye av igjen. Så 2014 ble et vær- eller ikke være-år. Heldigvis ble det et være-år.

– Barneplaten har tema jordkloden. Tenker du mye på hvordan det vil gå med oss?

– Jeg har fire barnebarn og er opptatt av at verden skal rulle videre, ja.

– Platen har ouverture. Aner vi enda en forestillingsidé?

– Hvis jeg får tid!

Publisert: 13.feb. 2015 22:13