Terje Formoe
Artist, musiker, låtskriver og forfatter.
Terje Formoe debuterte med singleplate 1974: ”Og hvis hun kommer hit”/”Midt i byen” (CBS Records). Han tegnet coveret selv.
Ga ut sitt første album (LP) i 1975: “Beske Ballader og Blidgjort Blues” (CBS).
Scenespill kom på eget forlag i 1980. (Labyrint) Erik Formoe, Terje Formoes bror, malte bildet som pryder coveret på denne LP-en. Utgivelsen fikk svært gode kritikker. Redaktør Tor Olsen i musikkbladet «Puls» kåret Scenespill til «årets norske plateutgivelse». Rolf Løvland var produsent, arrangør og musiker på denne produksjonen.
Senere i innspillingsperioden kom Alf Emil Eik til Kristiansand og jobbet først som lydtekniker i Cross Studio. Senere overtok han som eier og drev Cross i 30 år før han flyttet til Frankrike. Samarbeidet fortsetter. Han har produsert brorparten av Terje Formoes utgivelser gjennom 40 år. Han er også arrangør og musiker (multiinstrumentalist) på produksjonene. Alf Emil Eik står bak samtlige Kaptein Sabeltann-utgivelser og har bidratt sterkt til det musikalske uttrykket som er umiskjennelig «sabeltannsk». I 2010 leverte Alf Emil Eik også score til 26 episoder av tv-serien «Kaptein Sabeltann-Kongen på Havet».
I 1978 sa Terje Formoe opp sin faste jobb som lærer i Kristiansand for å livnære seg av musikk. I de påfølgende årene gjennomførte han en rekke turnéer som visesanger med bl. a. mer enn 200 konserter for Rikskonsertene i ungdomsskolen sammen med gitaristen Lasse Sandberg. Skrev samtidig tekster for en rekke norske artister: Bl.a Sissel Kyrkjebø, Arve Opsahl, Trond Granlund, Grethe Kausland, Rune Larsen.
I 1983 (Pressekonferanse 29. juli i Dyreparken) kom første barneplate “Livet er toppen” der “Her kommer Julius” ble den store slageren.
“Til Donald” (SirMusic) kom i 1987.
Kongen på Havet
Kaptein Sabeltann så dagens lys høsten 1989. Manuset til forestillingen “Kaptein Sabeltann og skatten i Kjuttaviga” ble skrevet samme høst. Stykket hadde premiere på dagtid (kl. 16:00) i Kristiansand Dyrepark den 9. juli 1990. Første “nattforestilling” ble gjennomført sommeren 1991 (15. juli) med stor suksess. Reportasje i Fædrelandsvennen dagen etter.
Kaptein Sabeltann ble presentert første gang på TV i forbindelse med Spellemannpris-sendingen den 8. februar 1992. Samtidig ble CD og kassett lansert over hele landet.
I 1992 ble dette Norges 4. mest solgte CD (Ca 62 000 eks). Den samme utgivelsen ble Norges mest solgte CD i 1993 (Ytterligere 90 000 eks) Tilsammen solgte den første Kaptein Sabeltann-CDen ca 250 000 eks.
Sommeren 1992 ble 11 nattforestillinger sett av ca 35 000 små og store. Dagbladet skrev en positiv teateranmeldelse den 17. juli (Fredrik Wandrup). VG fulgte opp med en begeistret reportasje dagen etter: «Sabla gøy!» Kaptein Sabeltann ble et nasjonalt fenomen og folk strømmet til Dyreparken.
Den aller første tegningen av Kaptein Sabeltann og noen av hans menn, ble tegnet av Terje Formoe høsten 1989 før han begynte å skrive. Kapteinens første uniform ble kjøpt for en billig penge på et kostymesalg på Den norske Opera på Youngstorget. Formoes intensjon var å spare penger fordi han mente at det ville bli lettere å få tillatelse i Dyreparken med lave kostnader.
Skuespiller Svein Haagensen var sentral i de første oppsetningene og når det gjaldt endringen av Kapteinens utseende i forhold til den første skissen. Svein var også regissør og en svært viktig samarbeidspartner de første årene. Han spilte først sjømannen Ruben. Deretter Maga Kahn (1996 og 1997). Svein Haagensen hadde bakgrunn fra Riksteateret. Linda Tørklep (Tante Bassa) og Ingolf Karinen (Pelle Pirat) var også svært sentrale og viktige skuespillere og medarbeidere i de første årene da Kaptein Sabeltann slo gjennom og etablerte seg i Norge. I de første forestillingene spilte Janne Formoe og Morten Usterud henholdsvis Sunniva og Pinky.
Svein Haagensen hadde regien for siste gang sommeren 2001. Han gikk bort i september samme år.
Kaptein Sabeltann og Hemmeligheten i Kjuttaviga ble utgitt på CD/MC den 1. juni 1994 og forestillingen med samme tittel hadde urpremiere i juli samme år. Denne utgivelsen var forhåndssolgt i 76 000 eks og fikk Spellemannprisen 1994 som “beste barneplate”. Utdelingen fant sted på Lillehammer den 4. mars 1995.
En stor artikkel i Fædrelandsvennen den 14. januar 1995 ble innledningen på en omfattende «mediakrig» mellom Terje Formoe og daværende ledelse i Dyreparken. Lokalavisas store oppslag var utarbeidet uten at Terje Formoe var blitt kontaktet og hadde fått lese gjennom artikkelen på forhånd, noe som var et klart brudd på kravet til «samtidig tilsvarsrett», et av PFUs (Pressens Faglige Utvalg) viktigste prinsipper. Saken inneholdt da også påstander som var direkte feil og en lang rekke udokumenterte insinuasjoner og var helt klart en hovedårsak til at saken eksploderte og eskalerte i media over hele landet.
Det var midt i denne konflikten at Terje Formoe skrev sangen «Vi seiler vår egen sjø».
Slik ble det da også: Den 9. juli 1995 hadde Dyreparken urpremiere på sin nye sjørøverforestilling, mer påkostet enn noensinne og med kjente og profilerte skuespillere i hovedrollene. 10 . juli ble forestillingen anmeldt i norske medier. Dagen etter seilte Kaptein Sabeltann og alle hans menn inn på Aker Brygge med seilskuta «Sørlandet». Markedsføringen på forhånd var beskjeden: Opptrinnet var nevnt på P4 og Terje Formoe hadde selv rykket inn en annonse til kr. 12 000,- på baksiden av VG: «Kaptein Sabeltann og alle hans menn seiler inn på Aker Brygge i morgen kl..» Responsen var formidabel:
Folkemengden ble anslått til mer enn 15 000. Hovedstadspressen hadde store oppslag dagen etter: VG, Dagbladet, Arbeiderbladet, Aftenposten. VGs overskrift 12. juli var «Hysteri o’hoi!» (Jon Selås). Senere på dagen ventet ytterligere 4-5 000 mennesker anført av ordføreren på torget i Asker sentrum. «Sjørøverbyen Asker» ble lansert og Kaptein Sabeltann og ordføreren signerte «fredsavtale».
Sommeren 1995 ble 16 forestillinger sett av 37 000 mennesker på Hvalstrand i Asker: «Kaptein Sabeltann og Grusomme Gabriels skatt».
Kristiansand Dyrepark hadde en tung sesong med et underskudd på ca NOK 18 mill. og en nedgang på 64 000 besøkende fra året før. Kaptein Sabeltann ble invitert tilbake, men Terje Formoe hadde mange tilbud fra andre kommuner og var til å begynne med svært avvisende til tanken om en retur pga behandlingen han hadde fått. Forhandlingene pågikk hele høsten 1995. Helt på slutten av året ble det enighet og en ny samarbeidsavtale ble signert. På det tidspunktet hadde 3 av de øverste lederne i Dyreparken måttet gå fra sine stillinger.
Ny MC/CD ble utgitt den 10. juni 1996: “Kaptein Sabeltann og jakten på Den Magiske Diamant” (Grappa Musikkforlag A/S). Teaterstykket med samme tittel hadde urpremiere i Kristiansand Dyrepark den 7. juli 1996.
Sommeren 1996 produserte Media Service AS (fra Arendal) en 60 minutters video-spillefilm med Kaptein Sabeltann: ”Drømmen om Kaptein Sabeltanns Rike”.
Terje Formoe har også utgitt familieforestillingene “Vår Dyreverden” og “Kjell Pell Pottitskrell” på MC/CD (Grappa Musikkforlag A/S).
Teaterstykket “Kjell Pell Pottitskrell” hadde premiere på Chat Noir den 5. januar 1996.
I 1999 spilte Terje Formoe sin siste forestilling som Kaptein Sabeltann i Kristiansand Dyrepark. Fom sommeren 2000 var det Svein Roger Karlsen som overtok rollen som Kongen på Havet. Terje Formoe ønsket mer tid til å videreutvikle universet, etablere det som en barneklassiker i Norge og samtidig var det et uttalt mål å gjøre Kaptein Sabeltann til en internasjonal barnefigur. Han fortsatte som kunstnerisk leder for forestillingene i Dyreparken. Dessuten skrev han videre på alle manus og nye sanger.
Før sesongen 2000 ble Reidar Fuglestad ansatt som ny administrerende direktør i Kristiansand Dyrepark. Han profesjonaliserte bedriften og fornyet og forbedret forholdet til Kaptein Sabeltanns univers. Han sørget først for å inngå en 15 års samarbeidsavtale med Terje Formoe. I 2001 ble Kaptein Sabeltanns Verden åpnet.
I 2008 inngikk Kaptein Sabeltann AS og Kristiansand Dyrepark en ny og omfattende lisensavtale med 30 års varighet. Dyreparken kjøpte driftsselskapet Piratprodukter av Terje Formoe, overtok driften av Kaptein Sabeltanns Verden og sikret seg gjennom denne avtalen et mer forutsigbart og langsiktig forhold til universet. Avtalen regulerte samarbeidet om forestillingene, Kaptein Sabeltanns Verden, skutene og pekte fremover mot byggingen av Abra Havn, Kaptein Sabeltanns egen sjørøverlandsby. Reidar Fuglestad sluttet i Dyreparken og gikk over i ny stilling i 2017.
I 2001 ga Terje Formoe ut sin første visesamling siden «Scenespill» i 1980: «Umaskert». (Grappa Musikkforlag)
Den 9. juli 2000 var det urpremiere på ”Kaptein Sabeltann og Den Forheksede Øya” i Kristiansand Dyrepark. CD med samme tittel ble utgitt. Den inneholdt sangene og den dramatiserte historien. Utgivelsen ble nominert til Spellemannprisen.
I 2002 var det nypremiere på ”Kaptein Sabeltann og jakten på Den Magiske Diamant!” Denne sommeren kom Bjørn Sæter inn som ny regissør. Han samarbeidet fra første dag med koreograf Helen Vikstvedt. Bjørn Sæter har sammen med Helen Vikstvedt i tett samarbeid med opphavsmannen bidratt sterkt til å profesjonalisere oppsetningene.
Som et samarbeidsprosjekt mellom bl.a TV 2 og Svensk Film ble det produsert en tegnefilmserie for TV og en kinofilm om Kaptein Sabeltann. Tegnefilmen hadde urpremiere på norske kinoer 2. juledag 2003. Den ble solgt til 20 land.
”Kaptein Sabeltanns Aktivitetsblad” ble utgitt første gang før påsken 2000. (Aller-gruppen). Siste nummer ble utgitt nov. 2005. I juli 2006 ble et helt nytt månedsblad lansert: «Kaptein Sabeltann. (Egmont)
I 2004, 2005 og 2006 ble ”Kaptein Sabeltann og Grusomme Gabriels skatt!” spilt i Kristiansand Dyrepark.
”Kaptein Sabeltann og Den Forheksede Øya” ble sett av 175 000 somrene 2007 – 2009.
Kaptein Sabeltanns 20 års jubileum ble feiret i Kristiansand Dyrepark sommeren 2009.
Det totale billettsalget til forestillingene passerte 1 million sommeren 2009.
Både CD- og DVD-salget hadde før dette også passert 1 million i Norge.
Sommeren 2010 gjorde Terje Formoe comeback som Kaptein Sabeltann i forestillingen «Kaptein Sabeltann og Grusomme Gabriels skatt».
Høsten 2010 ble tv-serien «Kaptein Sabeltann – Kongen på Havet» (26 episoder) spilt inn i Dyreparken. Serien ble laget i et samarbeid med NRK TV som har visningsretten tom 2025. Serien er også solgt til Sverige (SVT), Finland (YLE), Island (RUV), Belgia (VRT), Argentina (PakaPaka) og Slovenia. Kyrre Haugen Sydness debuterte i rollen som Kaptein Sabeltann, Håvard Bakke spilte Langemann.
Høsten 2010 ble en CD med nye sanger lansert: «Kaptein Sabeltann og Havets Hemmelighet». Samlingen ble nominert til Spellemannprisen.
Sommeren 2011 var det urpremiere på et nyskrevet teaterstykke: ”Kaptein Sabeltann og Havets Hemmelighet!”
Dette året overtok Kyrre Haugen Sydness rollen som Kaptein Sabeltann også i forestillingene.
«Et sted under stjernene» (Grappa Musikkforlag). 23.08.2011 ble Terje Formoes første visesamling siden 2001 lansert: Innspilt i Sanden studio i Kristiansand med Roald Råsberg som lydtekniker. Produsent: Jon Kleveland.
En tv-serie på 26 episoder med Kaptein Sabeltann ble vist på NRK høsten 2011/våren 2012. Serien ble første gang vist av Sveriges Television i juli-august 2012. 29. august var det premiere i Finland på YLE 5. Serien er også solgt til Island, Argentina (PakaPaka), Belgia (VRT) og Slovenia.
25. mai 2012 ble Abra Havn, Kaptein Sabeltanns sjørøverlandsby og «verdens sjørøverhovedstad» åpnet i Kristiansand Dyrepark. Budsjettet var ca NOK 200 mill. Ny CD ble lansert i forkant av åpningen: Kaptein Sabeltann i Abra Havn. I Abra Havn inviteres familiene til å bo i husene til de kjente sjørøverne: Langemann, Benjamin, Pelle og Pysa, Skalken med flere. Selveste Kaptein Sabeltann har også en egen suite i landsbyen. Landsbyens motto: «Kom som landkrabbe, dra som sjørøver.» Hver morgen i høysesongen vekkes landsbyen opp av kanonskudd og sjørøvere som kommer seilende inn med Den Sorte Dame. Barna er aktive medhjelpere når Kapteinens eget sjørøverflagg heises på Kongens Torg.
Vinteren 2013 ble 30 show med fokus på sangene «Kaptein Sabeltanns sjørøverfest» spilt for ca 16 500 på Chat Noir i Oslo. Terje Formoe gjorde sitt siste comeback som Kaptein Sabeltann.
Andre medvirkende: Håvard Bakke, Janne Formoe, Siw Anita Andersen, Tor Sigbjørnsen, Kai Kenneth Hanson, Frank Ole Sætrang, Malin Skjolde, Gabrielle Bakke. Regi: Bjørn Sæter. Koreografi: Helen Vikstvedt. Scenografi: Per Olav Austdahl. Effekter: Nicholas Khandji. Scenemester Kjetil Lyseggen.
Kaptein Sabeltanns 25 års jubileum ble feiret i Kristiansand Dyrepark sommeren 2014. 7. juni ble feiringen innledet med sjørøverparade gjennom Kristiansand sentrum og stort show i Tresse. Kaptein Sabeltann og hans menn ble trukket gjennom byens gater med hest og karjol. Mange tusen mennesker var tilstede for å feire Kongen på Havet. Det rapporteres om 17. mai-stemning.
7. juli 2014 var det urpremiere på en helt ny og omarbeidet versjon av Kaptein Sabeltann og jakten på Den Magiske Diamant! Det ble lagt ut 24 forestillinger og 60 000 billetter, men pågangen var så stor at det endte med nesten 63 000 solgte (105 % belegg). Stykket ble også spilt sommeren 2015. Det hadde premiere 6. juli.
19. september 2014 var det storslått førpremiere på kinofilmen «Kaptein Sabeltann og skatten i Lama Rama» på Colosseum i Oslo. Dagen etter var det en like overveldende mottakelse på Fønix kino i Kristiansand. Filmen hadde kinopremiere over hele landet 26. september. Den fikk overveldende gode kritikker og ble sett av 380 000 på kino i Norge.
Filmen ble produsert av Storm Studio ved Frederick Howard og ble spilt inn i 3verdensdeler.
Locations: England (Cornwall), Algerie og Thailand.
9. februar 2015 ble filmen tilgjengelig på DVD og BluRay.
Filmen ble solgt til 110 land. 7. mai hadde den f eks premiere i Tyskland.
Tilbake til røttene
I oktober 2014 kom albumet «Den Blå Planeten» digitalt på egen label, tidsnok til å bli nominert til Spellemannprisen som gikk av stabelen 17. januar 2015 i Stavanger. 30. januar ble det samme albumet lansert på CD.
Samtidig annonserte Terje Formoe at han vil tilbake til de musikalske røttene sine. Han ga uttrykk for et ønske om å spille konserter for et voksent publikum igjen, både alene med gitar og med band.
4. juli 2015 gjorde Terje Formoe sin aller siste offentlige opptreden som Kaptein Sabeltann. Dette skjedde som et overraskende innslag ved avslutningen av årets Palmesus. Kapteinen sammen med Langemann (Audun Meling) og Benjamin (Tor Sigbjørnsen) dukket opp som overraskelsesartister for 13 000 begeistrede tilskuere. Den amerikanske artisten Steve Aoki introduserte Kongen på Havet i etterkant av sin egen opptreden: ”It´s not over yet. Please welcome the most famous pirate in Norway: Kaptein Sabeltann!”
Publikum sang med fra første til siste strofe. Det hele ble avsluttet med pyro og et gedigent fyrverkeri. Terje Formoe beskrev opplevelsen som ”et skikkelig adrenalinkick”.
Klipp fra palmesus finner du her:
6. juli 2016 var det nypremiere på «Kaptein Sabeltann og den Forheksede Øya». 24 forestillinger ble sett av 63 000. Stykket ble spilt også sommeren 2017. Totalt sett av ca 125 000.
Før sommeren 2017 passerte det totale billettsalget siden starten i 1990 1, 5 millioner.
Per Arnstein Aamot overtok som ny administrerende direktør i Dyreparken da Reidar Fuglestad takket for seg etter 17 år. Kaptein Sabeltann AS har et tett og godt samarbeid med Dyreparken og partene utvikler og utvider stadig sitt samarbeid.
Man har jevnlig planleggingsmøter med Dyreparkens ledelse:
Underholdningssjef Roy Bjerke
Markedsdirektør Anniken Bjørnstad Schjøtt
Kommersiell direktør Morten Skraastad
Teatersjef Jostein Kirkeby-Garstad m fl.
Dyreparken bestemmer seg i 2017 for å oppgradere Kaptein Sabeltanns Verden over en periode på 4-5 år. Samlet budsjett: NOK 50 mill. Målet er å skape et mer attraktivt miljø med flere aktiviteter, et sted der man vil ønske å oppholde seg lenger.
2018: Første ”byggetrinn” er et nytt spøkelseshus til ca NOK 10 mill: Kaptein Sabeltanns Mørkeste Mareritt.
Dette huset erstatter Miriams Forheksede Hus. Her møter man antagonistene i universet, alle de som utfordrer Kaptein Sabeltanns posisjon som Kongen på Havet: Grusomme Gabriel, Maga Kahn, Greven av Gral m fl.
2019: Nye bygninger og aktiviteter, blant annet et helt nytt Kaptein Sabeltanns Smokkarium, Den nedgravde gullskatten, Grevens Forheksede Labyrint, Pinky og Sunnivas Ildprøver med mer.
Parallelt fortsetter Formoe å utgi nye visealbum mot et voksent publikum.
2017: Hjemvendt Spilt inn i FMV studio i Fredrikstad. Produsent: Kyrre Fritzner.
2018: Minnebrikker Hovedsakelig spilt inn i Paris. Produsent: Alf Emil Eik.
I 2017 inngikk Kaptein Sabeltann AS og Qvisten Animation AS en samarbeidsavtale. Intensjonen er å produsere 3 animasjonsfilmer basert på Kaptein Sabeltann og hans univers. Qvisten med Rasmus Sivertsen som kunstnerisk midtpunkt står bak en lang rekke av de største kinosuksessene i Norge: Flåklypa, Hakkebakkeskogen m fl.
Kaptein Sabeltann og Den Magiske Diamant hadde norsk kinopremière fredag 27. september 2019. Filmen ble sett av ca 250 000 på norske kinoer. Streamingtallene i etterkant har vært svært gode. Filmen er solgt til ca 50 land (Kina, Tyskland, Spania osv).
I 2019 havnet Abra Havn på en imponerende 6. plass på Trip Advisors liste over verdens mest populære familiehotell. I Europa ble det en 2. plass.
Kaptein Sabeltann feiret 30-års jubileum i Dyreparken i 2019.
«Jubileumsforestillingen» ble satt opp allerede i 2018 og spilt 2 somre:
En ny og storslått versjon av klassikeren «Kaptein Sabeltann og Grusomme Gabriels skatt». Oppsetningen ble sett av ca 125 000.
I 2020 ble verden og Norge rammet av koronapandemien.
I Dyreparken planla man urpremière 6. juli på en nyskrevet versjon av Kaptein Sabeltann og Havets Hemmelighet, den største satsningen og oppsetningen noensinne med ca 50 personer engasjert i teaterstaben.
I mai ble det klart at en så stor oppsetning ikke kunne gjennomføres innenfor de rådende koronarestriksjonene i landet. Man utarbeidet da en Plan B, en forestilling med sangene i fokus.
Amfiet i Kjuttaviga ble delt opp i 4 seksjoner (200 sitteplasser i hver) adskilt med pleksiglass. Hver seksjon hadde sin adskilte inngang til parken. Publikums sikkerhet var mao godt ivaretatt.
Likevel endte det med at man måtte legge denne planen til side. Planene ble tatt opp på regjeringens pressekonferanse – direktesendt på tv. Både helseminister Bent Høie og assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad omtalte Kaptein Sabeltann som ”en farlig farlig mann”
Etter dette måtte Plan B legges til side. Man var på dette tidspunkt i begynnelsen av juni og premieren var satt til 6. juli. Produsenter og teaterstab med Bjørn Sæter og Helen Vikstvedt i spissen begynte straks sammen med Terje Formoe å se på mulighetene for å komme opp med en Plan C. Terje Formoe skrev sitt tredje manus for året på rekordtid. Dette ble sendt ut til teaterstaben den 4. juni.
Planen gikk ut på å spille på 3 scener med et publikum på 200 som vandret fra scene til scene anført av sjørøvere. Forestillingen ble spilt 8 ganger hver kveld. Med 25 spillekvelder hadde man en samlet kapasitet på 40 000 tilskuere.
Det store spørsmålet var om dette lot seg gjennomføre. Det krevde for det første omfattende forberedelser fra produsentens (Dyreparken) side. Dessuten forutsatte det en teaterstab med et enormt pågangsmot i tillegg til profesjonalitet og yrkesstolthet.
Det var nok av utfordringer underveis i spilleperioden som måtte løses. Noen ganger var man svært nær en avlysning, men takket være fantastiske medarbeidere ble alle forestillingene spilt uten at publikum merket noe til ”skjær i sjøen”. Da forestilling nr. 200 var spilt rundt midnatt søndag 2. august hadde 40 000 små og store fått med seg Kaptein Sabeltanns Sjørøvernatt. Dette i et år da de fleste arrangører måtte melde pass og legge ned sin virksomhet. Og viktigst av alt: Publikums sikkerhet var skikkelig ivaretatt hele veien i tråd med alle gjeldende retningslinjer.
Planen var å spille Kaptein Sabeltann og Havets Hemmelighet sommeren 2021, men korona og fortsatt restriksjoner satte en stopper for disse planene.
I stedet måtte Terje Formoe igjen kaste seg rundt og skrive et nytt alternativt manus til en enklere og noe kortere forestilling (60 minutter): Angrepet fra Gral.
Som en følge av restriksjonene måtte det være god avstand mellom publikum. Løsningen ble å spille 2 forestillinger hver kveld med ca 1150 tilstede pr show.
48 forestillinger ble spilt sommeren 2021 for til sammen 56 919.
Dvs at i de 2 ”korona-årene” ble Kaptein Sabeltanns nattforestillinger sett av 96 414.
Døgnfluer og andre klassikere
I oktober 2020 var Terje Formoe endelig ute på veien igjen som artist. Sammen med kollega visesangeren Frode Johansen spilte han 7 konserter på Østlandet og Sørlandet: Døgnfluer og andre klassikere.
Dette medførte en rekke positive opplevelser som ga ham mersmak.
- Jeg ønsker sterkt å dra ut og spille igjen så snart forholdene tillater at folk kan samles, sier han.
Den 6. november 2020 ble det nye visealbumet En fremmed banker på lansert.
8 av de nye låtene ble spilt inn i FMV studio i Gamlebyen i Fredrikstad med Kyrre Fritzner som lydtekniker og produsent.
Det siste sporet på albumet – Fremmed – ble hovedsakelig spilt inn i Kongshavn studio i Kristiansand med Formoes gamle venn Rolf Løvland som arrangør og produsent. Roald Råsberg var lydtekniker. Albumet ble mastret av George Tanderø (Tanderø Mastering).
Den 7. juli 2022 var det endelig tid for urpremière på Kaptein Sabeltann og Havets Hemmelighet i Dyreparken.
Dette er stykke nr. 3 i en trilogi:
1. Kaptein Sabeltann og Grusomme Gabriels skatt
2. Kaptein Sabeltann og Den Forheksede Øya
3. Kaptein Sabeltann og Havets Hemmelighet.
Forestillingen starter fortsatt kl 23:00 og varer i ca 90 minutter.
Det har vært en kontinuerlig utvikling siden starten i 1990. Dengang besto staben av 8 personer. I 2022 var det 72 personer som var engasjert i gjennomføringen av de 25 forestillingene.
Dyreparken økte antall billetter med ca 5000 denne sesongen.
Alle billetter ble solgt: Dvs 67 444
Tidligere rekord var fra 2018: 62 414
Kaptein Sabeltann og Havets Hemmelighet ble spilt også sommeren 2023.
66 837 billetter ble solgt.
Dvs at 2022 og 2023 blir stående igjen som de 2 beste sesongene i Kaptein Sabeltanns 34 år lange historie.
34 år på rad har Kaptein Sabeltann-forestillingene vært Norges desidert mest sette sommershow.
I 2024 vil det totale billettsalget siden urpremieren 9. Juli 1990 passere 2 millioner.
I Dyreparken spilles også dagopptrinn knyttet til universet på mange arenaer hver dag i hele høysesongen: I sjørøverlandsbyen Abra Havn. Kaptein Sabeltanns Verden, om bord på skutene Den Sorte Dame og Grevinnen, de arrangerer frokost med sjørøvere, lesestund fra bøkene i Skrønebua osv.
Kaptein Sabeltann og Havets Hemmelighet spilles også sommeren 2024.
Premiere 4. juli.
En ny animasjonsfilm med høye ambisjoner er for tiden i produksjon hos Qvisten Animation i Oslo. Planlagt kinopremiere i 2025.
Terje Formoes gamle venn og samarbeidspartner Rolf Løvland (Secret Garden)
skal arrangere og produsere Formoes sanger og stå for filmens score.
Det er også planlagt mer nytt: F eks skal Cappelen Damm lansere boken
”PINKY, verdens yngste sjørøver” i 2024.
Terje Formoe spiller for tiden også konserter for voksne.
F eks skal han spille konsert i Litteraturhuset i Fredrikstad den 30. september 2023.
Tittel: Å møte et menneske.
Her har han med seg et band av 4 musikere samt en strykekvartett.
NETTSIDER:
Kaptein Sabeltann har en offisiell side på Facebook.
På Kaptein Sabeltanns offisielle side på You Tube ligger detet stort arkiv av musikkvideoer, filmer og mediaklipp.
Terje Formoe har en egen nettside: terjeformoe.no
Terje Formoe på Facebook:
Terje Formoe (Artistside)Fokus på Terje Formoes «voksne» plateutgivelser.
Terje Formoe Privat En mer privat, personlig side.
Plateutgivelser
- Single CBS 1974: Og hvis hun kommer hit/Midt i byen
- Beske Ballader og Blidgjort Blues (CBS 1975)
- Scenespill (Labyrint 1980)
- Livet er toppen (Barnas Musikkforlag 1983)
- Til Donald (SirMusic 1987)
- Kaptein Sabeltann og skatten i Kjuttaviga (Grappa 1992)
- Vår Dyreverden (Grappa 1993)
- Kjell Pell Pottitskrell (Grappa 1993)
- Kaptein Sabeltann og hemmeligheten i Kjuttaviga (Grappa 1994)
- Ville Venner og Sabeltenner (Grappa 1995)
- Kaptein Sabeltann og jakten på den magiske diamant (Grappa 1996)
- Kaptein Sabeltanns Verden (Grappa 1998)
- Kaptein Sabeltann og den forheksede øya (Kun sangene) (Grappa 1999)
- Kaptein Sabeltann og den forheksede øya (Med hele historien) (Grappa 2000)
- ”Umaskert” 19. mars 2001 (Visesamling voksne) (Grappa)
- Kaptein Sabeltann og sultanens skatt (Grappa/Egmont 2002)
- Kaptein Sabeltann og jakten på den magiske diamant! (Grappa 2002)
- Kaptein Sabeltann Sanger fra tegnefilm (Grappa/Barneselskapet nov. 2003)
- Kaptein Sabeltanns store allsangfest! (Grappa/Barneselskapet 2004)
- Kaptein Sabeltann og Grusomme Gabriels skatt! Lydbok (Grappa/Barneselskapet 2005)
- ”Kaptein Sabeltanns Favoritter” (Grappa 2006)
- Kaptein Sabeltanns skattekiste (Grappa/Egmont 2009)
- Kaptein Sabeltann og Den Forheksede Øya (Grappa/Barneselskapet 2009)
- Kaptein Sabeltann og Havets Hemmelighet (Grappa/Barneselskapet Egmont 29.11.11)
- Et sted under stjernene. Visesamling. (Grappa, 23.08. 2010)
- Kaptein Sabeltanns Gull (I) (Grappa juni 2012)
- Kaptein Sabeltann i Abra Havn (29. okt. 2012)
- Kaptein Sabeltann Enda mer gull! (Grappa, 7. juni 2013)
- Kaptein Sabeltann – 25 år på tokt. Samleboks. (Grappa/Barneselskapet 2014)
- Den Blå Planeten (Terje Formoe Records, 2014)
- 1. november 2015: «Timeglass» De beste – En visesamling. (Terje Formoe Records 2015)
- 30. november: Kaptein Sabeltann og jakten på Den Magiske Diamant. Sangene. (Terje Formoe Records)
Terje Formoe Records fom 1. januar 2016: Samarbeidet med Grappa Musikkforlag avsluttes definitivt. Terje Formoe og Kaptein Sabeltann AS har i alle år finansiert alle egne innspillinger frem til ferdig master. Nå tas alle rettigheter til utnyttelse av disse tilbake. Alt med Terje Formoe og Kaptein Sabeltann utgis fra nå av på egen label: Terje Formoe Records. Kaptein Sabeltann AS.
- 11. mars 2016: Singelutgivelse «Å leve» -første smakebit fra Paris-album. (Kommer i januar 2018)
- Juni 2016: Kaptien Sabeltann og Den Forheksede Øya – sangene. (Terje Formoe Records)
- 11. november 2016: Singelutgivelse: Takk som byr. Første låt fra kommende album «HJEMVENDT». Spilt inn hos Kyrre Fritzner i FMV studio i Gamlebyen, Fredrikstad.
- Singelutgivelse: Glem aldri Januar 2017
- Singelutgivelse: I mitt stille sinn Mars 2017:
- Lansering av nytt album: HJEMVENDT Mars 2017
- Singelutgivelse: Som en hvitkledd sommerfugl April 2017
- Minnebrikker 19. januar 2018: (Terje Formoe Records).
- Kaptein Sabeltann og Grusomme Gabriels skatt. Sangene. (Terje Formoe Records 2018)
- Kaptein Sabeltann og Grusomme Gabriels skatt. Sangene. Jubileumsutgave.Bonus CD med instrumentalversjoner.
- Kaptein Sabeltann og Havets Hemmelighet. Sangene. (Terje Formoe Records, 12. juni 2020)
- En fremmed banker på 6. november 2020 (Visealbum, Terje Formoe Records)
- RO, lansert 18. november 2022 (Visealbum, Terje Formoe Records)
VIDEO/DVD
- Kaptein Sabeltann og skatten i Kjuttaviga (1993)
- Kaptein Sabeltann og hemmeligheten i Kjuttaviga (1994)
- Drømmen om Kaptein Sabeltanns Rike (1996)
- Kaptein Sabeltann og den forheksede øya (Video/DVD) (2000)
- Kaptein Sabeltann og jakten på den magiske diamant! (Video/DVD 2002)
- ”Kaptein Sabeltann” (Tegnefilm 2003)
- ”Kaptein Sabeltann og jakten på Grusomme Gabriels skatt” (Video/DVD 2005)
- Kaptein Sabeltanns skattekiste (3 filmer- 2006)
- Kaptein Sabeltann og Den Forheksede Øya (2008)
- Kaptein Sabeltann og Den Forheksede Øya – Jubileumsutgave (2009)
- Kaptein Sabeltann – 20 år på tokt! (Samleboks 2009)
- Kaptein Sabeltanns matboks (4 filmer 2010)
- Kaptein Sabeltann, Kongen på Havet I – VI (26 ep fra tv-serie) (SF 2011- mars 2013)
- Kaptein Sabeltann og skatten i Lama Rama. (DVD og BlueRay 9. febr. 2015)
- Kaptein Sabeltann og Den Magiske Diamant (Animasjonsfilm, DVD og Blue Ray, januar 2020.)
- BØKER
- Toner i et timeglass (visesamling) (Fabritius 1980)
- Kaptein Sabeltann og 40 andre sanger (Hjemmets Bokforlag 1993)
- Kaptein Sabeltann og gutten som ville bli sjørøver (Gyldendal 1993)
- Kaptein Sabeltann og jakten på sultanens skatt (Gyldendal 1994)
- Kaptein Sabeltann lukter gull (Gyldendal 1994)
- Kaptein Sabeltann og Joachim på eventyr med Den Sorte Dame. (Gyldendal 1995)
- Kaptein Sabeltann: Hvor er nøkkelen? (Gyldendal 1995)
- Kaptein Sabeltanns store sangbok (Gyldendal 1996)
- Kaptein Sabeltann og heksegryta (Cappelen aug. 2001) (Også utgitt i Danmark, Sverige)
- Pinky blir en av Kaptein Sabeltanns menn (Cappelen juni 2002)
- Kaptein Sabeltann og Pinky på tokt med Den Sorte Dame (Juni 2003)
- Hiv o´hoi! Kaptein Sabeltanns sangbok I (Cappelen, juni 2005)
- Kongen på Havet – Kaptein Sabeltanns sangbok II (Cappelen, )
- Kaptein Sabeltann og Pinky på skattejakt i Kjuttaviga (Bildebok Cappelen nov. 2005)
- Kaptein Sabeltanns 10 mynter av gull! (2008)
- Pinky og Sunniva i Kaptein Sabeltanns Verden
- Kaptein Sabeltann og Pinky på Den Forheksede Øya
- Kaptein Sabeltann og Bokstavjakten
- Miriams Forheksede Hus
- 3 aktivitetshefter (Egmont)
- Kaptein Sabeltann Pekebok (Cappelen Damm)
- Kaptein Sabeltann, Pinky og Ravn i Abra Havn (Cappelen Damm 2012)
- Kaptein Sabeltanns Puslespillbok (Cappelen Damm 2012)
- Min første bok om Kaptein Sabeltann (Cappelen Damm 2013)
- Kaptein Sabeltann og blindpassasjerene (Cappelen Damm 2013)
- Kaptein Sabeltann og Den Sorte Dame (Cappelen Damm 2013)
- Kaptein Sabeltann og skatten i Lama Rama – Klistremerkebok. (Cappelen Damm 2014)
- Kaptein Sabeltann og skatten i Lama Rama – Aktivitetsbok. (Cappelen Damm 2014)
- Kaptein Sabeltann: To historier og åtte kjente sanger. (Cappelen Damm 2014)
- Kaptein Sabeltann – 2 historier. (Cappelen Damm 2015)
- Kaptein Sabeltann: Ai, ai, kæpten! (Cappelen Damm 2015)
- Kaptein Sabeltann lukter gull (Cappelen Damm 2016)
- Kaptein Sabeltann og sverdet (Cappelen Damm 2017)
- Kaptein Sabeltann – Hvor en nøkkelen? (Cappelen Damm 2018) (Nyutgivelse)
- Kaptein Sabeltann – Venner og fiender PÅ DE SYV HAV (Cappelen Damm 2018)
- Jeg er selveste Kaptein Sabeltann (Cappelen Damm 2019)
- Kaptein Sabeltann- Hvor er Den Magiske Diamant (Vigmostad & Bjørke 2019)
- Sjørøvere og landkrabber i Kaptein Sabeltanns Rike (Vigmostad & Bjørke 2019)
- Kaptein Sabeltann på skattejakt (Vigmostad & Bjørke 2019)
- Kaptein Sabeltann og Den Magiske Diamant (hele fortellingen) (Vigmostad & Bjørke 2019)
- Kaptein Sabeltann – Kongen på Havet (Vigmostad & Bjørke 2020)
- Livet er herlig – Kaptein Sabeltann og Pinky (Vigmostad & Bjørke 2020)
- NY BOK i 2024: PINKY, verdens yngste sjørøver!
- Digitale -SPILL
- Kaptein Sabeltann og den store ildprøven (Gyldendal Multimedia 1997)
- Også utgitt i Danmark og Tyskland.
- Kaptein Sabeltann (PanVision 2004)
- Utgis også i Russland, Sverige og England.
- Kaptein Sabeltann og Grusomme Gabriels Forbannelse (ArtPlant 2007)
- Kaptein Sabeltann og ildprøvene DS Nintendo (Ravn 2011)
- Kaptein Sabeltann og skatten i Lama Rama (Ravn 2016) Kaptein Sabeltann og Den Magiske Diamant (Nintendo Switch) (Ravn Studio i samarbeid med Kaptein Sabeltann AS og Qvisten Animation november 2020)
KINOFILMER
Tegnefilmen ”Kaptein Sabeltann”, premiere i Norge 2. juledag 2003.
”Kaptein Sabeltann og skatten i Lama Rama”, premiere 26. september 2014.
«Kaptein Sabeltann og Den Magiske Diamant«, animasjonsfilm med premiere 27. september2019.
2025: Ny animasjonsfilm Kaptein Sabeltann og Grevinnen av Gral
TV-SERIE
Kaptein Sabeltann, Kongen på Havet (26 episoder 2011)
Visningsavtale med NRK i Norge.
Solgt til Sverige (SVT), Finland (YLE), Island, Argentina (PakaPaka) og Belgia (VRT) og Slovenia.